فهرست مطالب

نشریه جغرافیا و برنامه ریزی شهری چشم انداز زاگرس
پیاپی 22 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/01
  • تعداد عناوین: 3
|
  • حسین عبادی صفحات 1-27

    اسکان غیر رسمی یکی از چهره های بارز فقر شهری است که درون یا مجاور شهر ها به شکل خودرو و فاقد مجوز ساختمان و برنامه رسمی شهرسازی با تجمعی از اقشار کم درآمد و سطح نازلی از کمیت و کیفیت زندگی شکل می گیرد. این مسئله در کشور ما نیز به یکی از معضلات شهر های بزرگ خصوصا کلان شهر های کشور تبدیل شده است و مدیریت شهری را برای رفع این مشکل به تکاپو وا داشته است. کلان شهر اهواز نیز از این مسئله مستثنی نمی باشد و اجتماعات غیر رسمی اطراف این شهر را احاطه نموده اند. اما چالش پیش رو در رابطه با یکی از این اجتماعات در شرق اهواز، (کوی طاهر) می باشد، که دولت در قالب توانمندسازی و ساماندهی این منطقه، سیاست انتقال اجباری(بلدوزری) این ساکنین را در پیشنهاد داده است. که این مسئله مخالفت شدید ساکنان را در پی داشته است. لذا مقاله ی حاضر قصد دارد ضمن بررسی دلایل وجودی اسکان غیر رسمی و شکل گیری آن در شهراهواز و کوی طاهر، سیاست مذکور را با توجه به شرایط موجود بررسی نموده و به دنبال پاسخ به این سوال است که آیا این تصمیم درشرایط فعلی می تواند چاره ساز باشد یا اینکه مشکلات شهر و این اجتماعات را دو چندان می سازد. در این مقاله پس از بررسی متغیر های لازم مندرج در پرسشنامه و با توجه به جامعه ی آماری که شامل سرپرستان خانوار کوی طاهر می باشد، چنین استدلال می شود که سیاست مذکور در شرایط فعلی نه تنها کاری را از پیش نمی برد بلکه مشکلات شهر، مدیریت شهری و این اجتماعات را دو چندان می سازد. در تحلیل داده ها از نرم افزارهای SPSS،EXCELو... استفاده شده است و بر پایه ی الگوی تحلیلی SWOT نظام تحلیل ساماندهی و توانمند سازی کوی طاهر مورد بررسی قرار گرفته و در پایان با توجه به شاخص های اجتماعی، اقتصادی، خدماتی، مدیریتی و... راهبردهای مناسبی در راستای توانمندسازی و ساماندهی بهینه این منطقه ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: اسکان غیر رسمی، توانمندسازی، اهواز، کوی طاهر
  • طاهر پریزادی، رویا مرتضی پور*، خدیجه سپهوند صفحات 29-54

    عدم تعادل و توازن در تقسیم منابع و بیشتر شدن فاصله درآمد بین ساکنان شهرهای بزرگتر با سایر شهرهای کوچکتر در روستاهای دور و نزدیک آنها باعث جاذبه جمعیتی برای این شهرها و دافعه در آن دسته از زیستگاه های بشری و در نتیجه مهاجرت روزافزون آنها شده است که این مهاجران اغلب به دلیل مشکلات اقتصادی، ناهمگونی، اجتماعی، فرهنگی و... در مکان های مناسب شهری ساکن شده و باعث ایجاد سکونتگاه های غیررسمی و رشد آنها می شود.هدف این مطالعه بررسی شناخت و اولویت بندی مشکلات سکونتتگاه ها در محله غیررسمی ماسور خرم آباد می باشد و روش تحقیقی در این مقاله با استفاده از روش پیمایشی با استناد به پرسشنامه هایی تهیه می شود که به صورت تصادفی و نمونه گیری خوشه ایی تهیه خواهد شد و اطلاعات با استفاده از روش و همچنین حجم نمونه آماری کوکران مورد بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی اجتماعی، ارتقای محیطی، سکونتگاه های غیررسمی، شهر خرم آباد، محله ی ماسور
  • مهیار سجادیان * صفحات 55-79

    حوادث ترافیکی موتورسیکلت در کشور علیرغم طرح هایی که تاکنون مطرح و به انجام رسیده اند،هنوز، سهمی عمده از خسارات جانی و مالی حوادث ترافیکی را شامل می شود.اما مسئله این است که این حوادث چند بعدی می باشند که بالطبع برخوردهای چند بعدی را طلب می نماید؛امری که در کشور کمتر به آن پرداخته شده است.نمودار ایشیگاوا،تکنیکی در جهت استخراج عوامل موثر بر مشکل می باشند،بنابراین از آنجایی که هدف این پژوهش کاهش حوادث ترافیکی موتورسیکلت در کشور می باشد؛به نظر می رسد که بتوان از نمودار ایشیگاوا در جهت واکاوی علل حوادث ترافیکی موتورسیکلت و نیز ارایه راهکارهای کاربردی و سیاستی در جهت کاهش این حوادث و همچنین استخراج مشکلات مدیریتی که به نظر می رسد کشور در این زمینه نیز در ارتباط با حوادث ترافیکی موتورسیکلت با مشکل مواجه است،استفاده نمود.بر این اساس به سبب اهمیت موضوع این پژوهش با روشی توصیفی-تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی و نیز مشاهدات ژرف نگر و مصاحبه با خبرگان و موتورسیکلت سواران و با بهره گیری از نمودار ایشیگاوا در تلفیق با طوفان فکری به تحقیق پرداخت.در چارچوب یافته های تحقیق و در ارتباط با آزمون و اثبات فرضیه ها از نمودار ایشیگاوا در علت یابی حوادث ترافیکی موتورسیکلت و نیز ارایه راهکارهایی در جهت کاهش این حوادث استفاده و همچنین به مهمترین آسیب های جدی وارده بر مدیریت حوادث ترافیکی موتورسیکلت در کشور اشاره شد.

    کلیدواژگان: حوادث ترافیکی موتورسیکلت، نمودار ایشیگاوا، مدیریت